Over Nat Utrecht

Nat Utrecht is opgericht in 1997 en is aangesloten bij de KNZB en de EGLSF (European Gay and Lesbian Sport Federation). We trainen drie keer per week onder begeleiding van professionele trainers in zwembad De Kwakel in Utrecht. We stimuleren deelname aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Naast het napraten na de training in de kantine van het zwembad, organiseren we meerdere keren per jaar sociale activiteiten. We hebben ons eigen clubblad dat ieder kwartaal verschijnt: de Natte Krant. We zijn niet alleen een professionele, maar vooral ook een heel leuke zwemvereniging.

Leden aan het woord

Jorrit over Nat Utrecht

Ik ben nu ruim een jaar lid van Nat Utrecht, en dat bevalt me uitstekend! Wat onze club zo leuk maakt is dat we een goede mix van sportieve en sociale activiteiten hebben waarin iedereen zijn energie kwijt kan: gewoon relaxt zwemmen, zwemmen om in conditie te blijven, of ├ęcht een doel voor ogen hebben en daar hard aan werken. Daarnaast is er ruime keuze uit veel sociale activiteiten.

Mijn doel is om zo veel mogelijk persoonlijke records neer te zetten bij wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo zwom ik onlangs mijn eerste wedstrijd in Berlijn en ook voor de komende maanden staan er weer een aantal wedstrijden op het programma. Dankzij de inzet van onze deskundige trainers heb ik er vertrouwen in dat ik mijn doelen ga bereiken!

Als vereniging hebben we een bestuur dat onderling de taken verdeelt. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) kiezen de leden het bestuur en worden verenigingszaken besproken en in stemming gebracht. De bevoegdheden van bestuur en de ALV zijn vastgelegd in de statuten.

Binnen Nat Utrecht zetten veel leden zich in voor de vereniging, bijvoorbeeld door de clubkampioenschappen te organiseren, een etentje te regelen of mee te schrijven aan onze Natte Krant. Deze inzet wordt aangemoedigd en gewaardeerd, omdat we zo met elkaar het sportieve en sociale karakter van Nat Utrecht kunnen behouden.

Statuten Nat Utrecht

Bestuur

Het huidige bestuur van Nat Utrecht bestaat uit:

  • Jeroen Dekkers (voorzitter)
  • Bastian Vos (secretaris)
  • Pim Kool (penningmeester)
  • Bas Hoogeboom
  • Wouter Abers

Commissies

Binnen Nat Utrecht zijn verschillende commissies actief die ervoor zorgen dat onze vereniging dynamisch en in beweging blijft. Voorbeelden zijn de redactiecommissie, de trainerscommissie en de commissie die verantwoordelijk is voor ledenwerving en promotie. Onze wedstrijdcommissie selecteert nationale, internationale en speerpuntwedstrijden en zorgt er daarnaast voor dat de aanmelding voor toernooien goed verloopt. Ook houden zij persoonlijke en clubrecords bij. Meer weten over het zwemmen van wedstrijden? Klik hier .

Historie

In de jaren negentig kwam uit de VS een nieuw fenomeen overwaaien naar Nederland: de homosportclub. De eerste homozwemvereniging van Nederland was in 1992 Plons uit Den Haag. Daarna volgden er in rap tempo verschillende zusterverenigingen door het hele land, zoals GSA en Upstream uit Amsterdam, Ketelbinkie uit Rotterdam, Zwemgoud uit Groningen en Spetters uit Nijmegen.

Homozwemvereniging Nat Utrecht zag het licht in september 1996, toen de Utrechtse zwemmers die bij Gay Swim Amsterdam trainden een eigen club begonnen. Na een spannend eerste levensjaar bracht een golf van nieuwe leden de vereniging aan het begin van het tweede seizoen in veiliger water. Nat Utrecht werd in september 1997 officieel als rechtspersoon opgericht en aangemeld als lid van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).